Fo realzies?

Dagens roligaste skämt: 4 soldater dömdes till 6 000 års fängelse för en massaker de utförde i Guatemala 1982.

Emma förklarar poängen med skämtet: mellan 1960 och 1996 pågick ett inbördeskrig i Guatemala. Det handlade om vem som skulle få bruka jorden, bönderna var av en åsikt medan United Fruit Company var av en annan. UFCO gillade att äga mark, även om en stor del av deras jord inte nyttjades. Den demokratiskt valda regeringen genomförde därför en jordreform 1954 som åter gav bönderna rätten till en del av jorden som UFCO ägde.
Nu var det på det sättet att de som satt i styrelsen på UFCO (exempelvis John Foster Dulles) även extraknäckte för den amerikanska regeringen och CIA, och de gillar verkligen att odla frukt. Samma år som jordreformen gick igenom invaderade USA Guatemala med syftet att få president Arbenz avsatt. Arbenz bad FN om hjälp med att avstyra USAs invansion, men fick avslag.

Needless to say lyckades CIA, och Arbenz ersattes av en militärjunta med Carlos Castillo Armas i spetsen. Den härliga killen grundade Sydamerikas första death squad. Allt detta utvecklades till ett inbördeskrig mellan regimen och gerillor organiserade av bönder. Det gick sådär för bönderna. Juntan lyckades producera över 200 000 civila dödsoffer och 1996 då det officiellt blev fred i Guatemala visade internationella utredningar att militären kontinuerligt haft ett starkt övertag gentemot bönderna och deras hemmasnickrade gerillor.

Det kan tyckas tydligt att vad som hände i Guatemala är brott mot mänskligheten, och vetskapen om att ingen högt uppsatt politiker eller filur inom militären åtalats lämnar kanske en bitter eftersmak.

Det är därför det är ett skämt att 4 soldater har dömts till 6 000 års fängelse.

UFCO heter now a days Chiquita Company.

Inga kommentarer: